Padel Backhand: De ultieme gids
De backhand is een belangrijke slag binnen padel. Vaak is dit ook meteen één van de moeilijkere padel slagen en daarom is het goed om hier veel op te oefenen. Na dit artikel heb jij alles wat je nodig hebt om een killer backhand te kunnen spelen en is het tijd om de tips in de praktijk te gaan brengen.
Backhand techniek
Normale backhand slag
We beginnen met de techniek van de backhand slag. Om deze goed te slaan is je voorbereiding erg belangrijk. Je begint in de basishouding waarbij je in een open stand staat. Je racket is op heuphoogte en je voeten zijn gelijk aan je schouders.
Zodra de tegenstander de bal raakt maak je een split step. Dit is een licht sprongetje naar achter, waardoor je op je voorvoeten terecht komt. Je kunt hierdoor sneller draaien of anticiperen.
Zodra je ziet dat de bal naar de backhand gaat, draai je je schouders in en haal je je racket naar achter. Trek je racket hierbij niet omhoog, maar houd je racket juist laag. Hierdoor hoef je geen hele zwaai meer te maken, maar hoef je je racket alleen nog maar naar voren te brengen. De beweging lijkt eigenlijk op dezelfde beweging die je maakt als je iets met je rechterhand in je linkerbroekzak wil doen (wanneer je rechts bent). Je kunt dit zowel enkelhandig als dubbelhandig doen. Binnen padel wordt een enkelhandige backhand het meeste gebruikt. Hierdoor heb je net wat minder controle, maar heb je wel een grotere reikwijdte waardoor je meer ballen kan halen. Wij adviseren dan ook vanaf het begin met een enkelhandige backhand te spelen.
Draai tegelijk je voeten in zodat deze niet naast, maar achter elkaar komen te staan met de tenen richting de uitgang van de kooi. Dit is dus licht schuin. Zorg ervoor dat je door je knieën gaat. Hierdoor houd je controle over je positie en kun je sneller van plek reageren.
Je staat nu helemaal goed. Nu ga je ruimte maken, zodat je de bal mooi voor je kan raken. Beweeg met kleine pasjes naar voren, achter of naar de zijkant. Doe dit niet met grote passen. Probeer niet meteen achter de bal in te gaan, maar in te schatten waar de bal uiteindelijk gaat belanden.
Gaat de bal richting het eerste raam aan de zijkant, probeer dan juist van het raam weg te stappen, zodat je de bal op je af laat komen nadat deze het raam heeft geraakt. Je ziet dit op een lager niveau vaak gebeuren bij de service. Wanneer je naar het glas serveert stappen ze naar het glas toe en slaan ze tegen het glas. Soms komt de bal nog terug, maar vaak is het ongecontroleerd.
Probeer bij de backhand return altijd vast te houden aan de volgende regel: Raakt de bal het eerste raam dan stap je weg en pak je hem na het raam, gaat de bal richting het tweede raam en richting de hoek, pak de bal dan ineens.
Is de bal heel hard, probeer dan naar voren te stappen en laat de bal eerst na de stuit tegen het glas aankomen om daarna het punt over te nemen.
Wanneer je de bal slaat is je arm net niet volledig gestrekt en dus je elleboog ligt gebogen. Raak de bal altijd voor je, zodat je het meeste controle over de bal hebt. Als de bal achter je is heb je een rare polsbeweging nodig om nog goed te kunnen richten.
Zwaai dus in een vlakke lijn naar voren en houd je racketblad recht. Zwaai helemaal door en volg de bal met je racket. Zet vervolgens met je achterste been bij door hem naast je voorste been te zetten. Hierdoor kun je met je gewicht naar voren hangen, waardoor er snelheid aan de bal komt. Ga vervolgens weer terug naar de starthouding en probeer vanuit daar weer in korte pasjes naar je juiste positie te bewegen.
Padel Backhand Plaatsing
Naast techniek is ook plaatsing natuurlijk van belang. Padel is een zeer tactisch spel en je moet er daardoor goed over nadenken waar je je jouw backhand gaat slaan. We gaan er voor het gemak even vanuit dat je rechtshandig bent. Dit betekent dat je backhand aan de linkerkant zit.
Backhand vanuit de linkerkant
Wanneer je de linker speler bent, wil je over het algemeen, wanneer de bal richting de hoek gaat, de bal vaak rechtdoor of door het midden spelen. Probeer echt alleen cross te spelen wanneer je denkt een winnende bal te kunnen spelen. Hiermee gooi je namelijk het hele veld open. Sla je namelijk cross en je staat zelf nog in de hoek, dan ben je te laat om in positie te komen en moet je medespeler het hele veld afdekken. Hiermee breng je je medespeler dan ook in de problemen.
Afhankelijk van de positie van de tegenstander en hoe de bal komt speel je de bal vlak, chiquita of door middel van een lob. Speel geen slice met je backhand van achteruit. Hierdoor vertraagd de bal en dit geeft de tegenstander aan het net meer tijd.
Kies voor vlak wanneer je de tegenstander wil testen met een bal op het lichaam of wil verrassen door de bal in open ruimtes te spelen. Vlak is ook een goede optie wanneer de bal te laag is om eronder te komen en je geen lob meer kan spelen. Als laatste kun je vlak spelen bij een hoge bal probeer je de bal vlak en hard naar de voeten te spelen en zo het punt over te nemen. Ga voor een chiquita wanneer de tegenstander nog ver van het net is en je het punt over kunt nemen. Een lob speel je wanneer de tegenstander juist al erg aangesloten is bij het net.
Backhand vanuit de rechterkant
Sta je rechts bij padel, dan zit je backhand in het midden. Probeer dan alleen ballen te pakken die echt op jou helft komen. Over het algemeen is de forehand van iemand sterker en makkelijker. Is het dus een twijfelgeval, spreek dan af dat je medespeler de bal pakt. Ook aan deze kant moet je nadenken over waar je de bal gaat slaan.
Net als we zagen bij de padel backhand aan de linkerkant, is het doel van een backhand achterin om weer terug in positie te komen. Ga dus niet het veld openen. De backhand zit in het midden van het veld. Sla de bal dus diagonaal (cross) of naar het midden. Hierdoor kun je makkelijk terug in positie komen voor de volgende bal. Als je cross slaat dan moet je namelijk iets meer richting het midden staan om zo je medespeler te helpen het hele veld af te schermen. Hierdoor laat je kort cross wel een opening, maar er zijn maar weinig spelers in staat hiervan gebruik te maken. Ook hier kun je kiezen voor een vlakke backhand, een chiquita of een lob. De afweging hiervoor is hetzelfde.
Padel backhands met spin
Slice
In principe zijn er verschillende soorten spin die je aan een bal kan geven. Een van deze manier is met slice, de bal draait dan achterwaarts. Hierdoor vertraagd de bal. Dit is vooral handig wanneer je een hele diepe bal speelt. Het terugdraaiende effect zorgt er namelijk voor dat de bal omlaag schiet wanneer de bal het achter glas raakt. Slice gebruik je dus veel wanneer je in aanvallende positie bent. Je wilt dat de tegenstander lage ballen krijgt, hierdoor kunnen ze namelijk niet onder de bal komen en geen lob spelen. Daarnaast zijn dit ook de moeilijkste ballen.
Wanneer je in de verdediging moet wil je liever niet met slice spelen, aangezien je de bal daarmee vertraagt. Je tegenstander heeft meer tijd en kan de bal hierdoor beter wegleggen. Daarnaast zorgt de draai ervoor dat de bal niet zo snel een boogje krijgt, maar als het ware door de lucht zweeft. Hierdoor kun je de bal niet bij de tegenstander op de voeten spelen.
Een mogelijkheid om met slice te slaan is bij een bajada. Dit is een hoge bal die terugkomt van de muur, waarbij je de tegenstanders aan het net onder druk kan zetten. Dit is vaak wanneer je een lob hebt moeten laten stuiteren. Je kunt er dan voor kiezen om vlak en hard te spelen, maar ook om met slice te spelen zodat de bal in een rechte lijn naar beneden daalt. Door de slice kunnen tegenstanders de bal dan moeilijker laten gaan en pas na de stuit tegen het glas pakken, aangezien de bal heel laag blijft door de slice.
Topspin
Bij topspin draait de bal als het ware voorover, waardoor deze sneller daalt. Bij padel wil je dit soort spin liever niet te veel gebruiken. Het draaien van de bal zorgt er namelijk voor dat de bal na de stuit omhoog springt, ook wanneer het tegen de muur komt. Hierdoor geef je de tegenstander meer tijd. Daarnaast zorgt een hoger raakpunt van de bal voor de tegenstander ervoor dat deze meer opties heeft om je onder druk te zetten.
Gebruik alleen wat topspin bij je backhand van achteruit wanneer je voor een chiquita gaat en de bal snel richting de voeten van je tegenstander wil laten dalen. Haal ook dan de snelheid eruit, zodat de bal niet te hoog opstuit en ook via de muur weer hoog terugkomt.
Geen spin / Vlak
Ga je voor een bal van achteruit dan is een vlakke bal in veel gevallen een goede optie. Je kunt hiermee niet makkelijk voor een chiquita gaan, maar je kunt wel je tegenstander onder druk zetten door de bal in de open gaten te spelen of direct richting het lichaam te spelen.
Backhand grip
De basis bij padel is, zoals het wordt genoemd, de continental grip. Hierbij pak je de racket over de dunne kant heen vast en laat je je hand naar beneden glijden. Je kunt het ook vergelijken met je racket een hand geven. Je hand komt tot onder aan het racket.
In principe raden we je aan om in deze stand ook je backhand te spelen. Je hoeft hierdoor niet constant van grip te wisselen. Wanneer je beter wordt kun je meer spelen met de grip, zodat je meer spin kan geven in sommige situaties. Dit zal echter pas nodig zijn wanneer je echt een ervaren speler bent en een niveau hoger wil bereiken.
Veelgemaakte backhand fouten bij padel
We zien vaak dezelfde fouten wanneer we om ons heen kijken op de padelbaan. De 4 belangrijkste zetten we overzichtelijk op een rij, zodat jullie deze fouten niet meer hoeven te maken. Let er dan ook goed op wanneer je aan het trainen bent.
1. Contact naast of achter je lichaam
Wanneer je de bal achter je raakt kun je alleen nog maar met een rare polsbeweging de bal terug zien te krijgen. Naast dat dit niet goed is voor je lichaam, zorgt dit er ook voor dat je niet met je gewicht door de bal kan gaan. Hierdoor kun je moeilijk snelheid maken. Een ander nadeel is dat het heel moeilijk plaatsen is. Raak de bal dus altijd voor je! Zelfs wanneer deze eerst tegen het glas achter komt. Laat de bal voorbij gaan en neem de bal dan mee op het moment dat hij voor je is.
2. Voorbereiding
Begin aan je voorbereiding zodra je ziet dat de bal op de backhand komt. We zien vaak dat mensen de bal afwachten en pas wanneer de bal bijna bij ze is beginnen met de voorbereiding. Hierdoor heb je veel minder controle. Zorg er ook voor dat je de punt van het racket laat zakken, zodat je de bal makkelijk naar de overkant kan slaan zonder een enorme zwaai te moeten maken.
3. Positionering en voetenwerk
Hij is al naar voren gekomen, maar we willen graag nogmaals benadrukken dat positionering extreem belangrijk is. Wanneer je al goed van te voren inschat waar de bal gaat komen, hoef je niet als een kip zonder kop te rennen en kun je je slagen goed voorbereiden. Bedenk dan ook al waar de bal gaat komen. Ga niet automatisch richting de bal toe, maar stap juist van de bal weg wanneer je denkt dat deze tegen het eerste glas na het hek komt.
Ook voetenwerk is extreem belangrijk. Zet geen enorme stapjes, maar corrigeer constant met kleine stapjes. Zo blijf je in controle en sta je er goed voor op het moment van slaan.
4. Het veld openen
Blijf ook tactisch nadenken. Wanneer een bal de hoek in wordt gespeeld zien we vaak dat er wordt gekozen voor een bal cross met als doel om een winner te slaan. Je zult hierdoor veel te veel fouten maken, iets dat je juist bij padel niet wil. Daarnaast leg je hiermee het veld open, waardoor je medespeler eigenlijk twee helften in zijn eentje moet verdedigen.
Je hebt nu alle ingrediënten voor het slaan van de ideale backhand. Nu is het slechts een kwestie van oefenen. Hoe meer je speelt, hoe beter deze zal worden. Je krijgt meer controle en kunt hierdoor beter plaatsen en meer snelheid geven. Daarnaast zal je zien dat je beter momenten zal herkennen waarop je de bal eigenlijk niet cross kan spelen.
Genoeg van de backhand? We schreven ook artikelen over de bandeja, vibora, alles over smashen en meer!