Padel rackets zijn speciaal ontworpen en ieder merk heeft zijn eigen innovaties. Toch zijn de processen van het maken van een padel racket vrijwel gelijk. De volgorde kan bij merken nog wel eens veranderen, daarnaast gebruiken sommige merken handwerk of juist machines. Maar de vraag blijft; Hoe wordt een padel racket gemaakt?
In 10 stappen lopen we door het totale proces heen van grondstof tot racket. Aan het einde van het proces is duidelijk hoe een padel racket gemaakt wordt, en begrijp je beter hoe een racket in elkaar steekt en waar de prijs vandaan komt. Wil je liever meer weten van wat voor soorten rackets er zijn, denk hierbij aan vorm of materiaal, bekijk dan dit artikel.
1. Van grondstof naar mal
Het maken van een padel racket begint allemaal met de grondstof van het racket. De grondstof voor het racket komt vaak als een grote plaat binnen. Hier wordt de vorm uitgedrukt om mee te beginnen. Vervolgens worden de materialen van het frame hieraan toegevoegd. Dit alles wordt zo efficiënt mogelijk gedaan, zodat er zo min mogelijk materiaal weggegooid dient te worden.
2. De mal
De vorm zoals deze dan is wordt in een mal gelegd. Er worden verschillende lagen aangebracht, waarmee het racket als het ware wordt opgebouwd. Vaak bevat dit onder andere EVA foam. Deze lagen worden op elkaar gelijmd of geperst. De mal wordt vervolgens in de oven gedaan en wanneer het materiaal hard genoeg is wordt deze er weer uitgehaald.
3. Bijsnijden
Nadat de mal uit de oven komt wordt het onderste deel strak gezaagd, zodat het racket ook daadwerkelijk de vorm van een padel racket krijgt. Dit gebeurd met een cirkelzaag. Daarnaast wordt ook al het overtollig materiaal verwijderd. In sommige gevallen betekent dit ook dat het hart van het racket verwijderd wordt (het gedeelte tussen de grip en het racketblad). Dit hoeft niet bij elk merk te gebeuren, een aantal merken hebben dit al in de mal verwerkt om het proces efficiënter te maken.
4. Schuren
Hierna wordt het racket volledig geschuurd. Dit zorgt ervoor dat alle oneffenheden bijgewerkt worden en het racket de gewenste vorm krijgt.
5. Primen
Deze stap is nodig voor het verven. Hiermee blijft de verf beter zitten. Dit verhoogd de duurzaamheid van het racket.
6. Verven/stickeren
Een racket moet natuurlijk wel herkenbaar zijn. Merken ontwerpen verschillende designs en productlijnen. Deze zijn gemakkelijk te onderscheiden in design. In deze stap krijgt jouw padelracket de kleuren en het logo zoals deze ook in de winkel te vinden zijn.
7. Gatenpatroon verwerken
Het gatenpatroon is erg belangrijk bij padel. Het geeft je meer of minder controle, meer of minder power en kan ook voor het comfort belangrijk zijn. Veel merken experimenteren dan ook met het gatenpatroon om zo een voorsprong te hebben ten opzichte van de markt. Zo heeft Pure32 zelfs een patent op het gatenpatroon.
Bij deze stap in het maken van jouw padel racket worden de gaten geboord. Ook hier is een verschil bij de merken, zo doen sommige merken dit machinaal waar dit bij andere nog echt handwerk is.
8. Nieten veiligheidskoord
Nu komt het aan op de afwerking. Elk padel racket heeft een veiligheidskoord en deze is nodig ook. Zo is het wel eens voorgekomen dat iemand deze niet gebruikte, en vervolgens per ongeluk zijn racket los liet tijdens een smash. Het racket wordt een wapen waar ernstige blessures mee opgelopen kunnen worden. Dit veiligheidskoord wordt dan ook op het frame geniet.
9. Draaien van de grip
Om een goede grip te hebben wordt deze nog over het onderste gedeelte van het frame gedraaid. Hier zijn veel verschillende soorten, maar de standaard fabrieksgrip is vaak erg basic.
10. Kwaliteitscontrole
Uiteindelijk is het ook belangrijk om een goede kwaliteitscontrole uit te voeren. Ieder racket moet goed zijn, om de prijs van een racket te kunnen verantwoorden en de tevredenheid van de klanten hoog te houden.
Het hele proces is eerder een keer vastgelegd door het merk Starvie.
De beelden zijn al uit 2015, maar nog altijd actueel.