Alles over de Bandeja
De Bandeja is één van de meest bekende slagen bij padel. Deze slag zit tussen een smash en een hoge volley in. Een slag met lage snelheid. De Bandeja is eigenlijk een verdedigende slag om je net positie te behouden. We bespreken alle facetten van de Bandeja.
Wanneer gebruik je een Bandeja?
Zoals we in de intro eigenlijk al zeiden is de Bandeja een verdedigende slag. Deze wordt vaak gebruikt op een redelijk tot goede lob van de tegenstander. Je neemt dan niet veel risico, maar zorgt ervoor dat de net positie behouden kan blijven. Een Bandeja is anders dan een trage smash. Door de techniek van de Bandeja te gebruiken blijft de bal laag, waardoor je de tegenstander een moeilijke bal geeft. Dat de bal laag blijft is super belangrijk, omdat je anders wat verder van het net staat en de tegenstander veel opties heeft met een hoge bal.
Bandeja: de techniek
De techniek van de Bandeja is vrij moeilijk. Zeker wanneer je van een tennis achtergrond komt. Tennissers zijn gewend smashes met top spin te slaan en dus boven zich te raken. Bij een Bandeja is het de bedoeling deze juist veel lager en meer naast je te raken. We lopen stap voor stap voor de Bandeja techniek heen, zodat je de theorie in de praktijk kunt gaan bregnen.
De voorbereiding
De voorbereiding is erg belangrijk bij vrijwel elke slag in padel. Zo ook bij de Bandeja. Je slaat een Bandeja vrijwel altijd vanuit net positie. Je staat dus klaar met je racket hoog en richting de tegenstanders. De tegenstander kiest voor een lob. Let dus op de positie van het racketblad en de positionering van de tegenstander om zo snel mogelijk te zien dat de tegenstander een lob gaat slaan. Zodra het duidelijk is dat er een lob aankomt draai je open. Je beweegt dan ook zijwaarts naar achteren en zorgt ervoor dat je zo snel mogelijk in positie bent. Zorg ervoor dat je niet recht onder de bal staat, maar laat ruimte zodat je de bal naast je kan slaan.
Zorg er daarnaast voor dat je met je slag-arm het racket hoog houdt. De andere arm wijst richting de bal of het raakpunt.
De slag
Nu de voorbereiding erop zit is het tijd om de bal te slaan. Het is erg belangrijk om de bal rond ooghoogte te slaan. Hoger zorgt ervoor dat het lastiger is om de bal laag te houden. Lager geeft meer kans op fouten. Probeer de bal ook naast of voor je te raken, zeker niet achter je. Het is anders niet mogelijk voldoende slice aan de bal te geven.
Sla de bal nu en beweeg je racket van boven naar beneden. Dit geeft de slice aan de bal. Zorg ervoor dat je niet teveel voorwaarts slaat, maar echt aandacht geeft aan de racket snelheid van hoog naar laag. Zo komt er niet teveel snelheid aan de bal, maar wel veel spin. Dit maakt het voor de tegenstander een stuk moeilijker. Zwaai volledig door en zorg dat je meteen je racket weer hoog voor je houdt en richting het net sprint. Hoe verder je aan kan sluiten richting het net, hoe hoger je kans op een aanvallende volley.
Waar sla je jouw Bandeja naartoe?
Het doel van een Bandeja is dus om ervoor te zorgen dat je de net positie behoudt en niet bij de volgende slag onder druk gezet wordt. Als onze Bandeja goed is, kunnen we onze verdedigende positie omzetten richting aanvallen, wat belangrijk is als je veel padel punten wilt winnen.
In de basis sla je jouw Bandeja bij voorkeur diagonaal richting de hoek. Dit is de langste route en geeft je dus de meeste tijd om terug in positie te komen. Probeer ervoor te zorgen dat de bal “double glass” raakt, dus aan zowel de zijkant als de achterkant. Dit maakt het voor de tegenstander het moeilijkste om een afvallende bal terug te slaan. De afwisseling van welke zijde eerst maakt het voor de tegenstander heel moeilijk. Een ander bijkomend voordeel is dat het slaan via het glas de bal vertraagd, waardoor je verder aan kunt sluiten richting het net.
De bal richting het midden slaan kan ook, maar is dan puur om tegenstanders richting het midden te lokken. Daarmee zijn ze uit positie en kan een volgende aanvallende bal scorend richting de hoek.
Meest gemaakte Bandeja fouten
1. Je racket is te laag
Als je tijdens de Bandeja je racket te laag houdt in de voorbereiding, dan kun je tijdens de slag je racket niet goed van hoog naar laag bewegen. Er kan dan weinig slice aan de bal worden toegevoegd, waardoor de stuit een stuk hoger zal zijn dan bij een goede voorbereiding.
2. Je slaat te hard
We herhalen nog maar eens het doel van de Bandeja in Padel. Het behouden van de net positie. Sla je te hard, dan loop je het risico deze netpositie te verliezen. Er zitten namelijk meerdere risico’s aan een te harde Bandeja. Allereerst heb je minder tijd om terug aan het net te komen, waardoor je eigenlijk in niemandsland terecht komt. Hierdoor ben je makkelijk te passeren.
Daarnaast zorgt een harde Bandeja voor een hardere stuit tegen het glas, waardoor de tegenstander de bal dichter op het net kan slaan en ook hoger kan pakken. Zij kunnen dan ook de netpositie overnemen. Dit is een veelgemaakte padel fout wanneer tennissers overstappen richting padel.
3. Voetenwerk en positionering niet op orde
Je voetenwerk is enorm belangrijk. Zeker bij een Bandeja. Je loopt naar achteren, maar wil uiteindelijk weer naar voren, richting het net. Je wil de bal op zijn minst naast je slaan, maar liever iets voor je en dus moet je zorgen dat je goed achter de bal komt. Tennissers spelen de Bandeja te veel vanuit boven zich, terwijl het raakpunt veel verder naast je en rond ooghoogte is. Zorg er dus voor dat je er juist voor staat. Zorg ook dat je niet met 2 voeten richting het net staat, maar draai juist in. Anders is het wel heel moeilijk veel slice aan de bal te geven.
Breng het in de praktijk
Nu je meer weet over de techniek, waar je de bal kan plaatsen en veel gemaakte fouten is het tijd om de Bandeja in de praktijk te oefenen. Uiteindelijk is het belangrijk om zoveel mogelijk te oefenen, om zo je Bandeja te perfectioneren!