Het gatenpatroon van een padel racket
Ieder padel racket heeft gaten in het blad. Hierdoor wordt het racket wendbaar en makkelijker in de omgang. Toch zijn er tal van verschillende patronen te ontdekken. Dit heeft onder andere te maken met het merk en de vorm. Wat bepaalt nu het optimale gatenpatroon?
Eerder heeft de universiteit van Tarragona in Spanje een onderzoek gedaan naar de luchtweerstand bij verschillende gaten patronen. De mate van aerodynamica wordt bepaald door twee belangrijke factoren. De eerste hiervan is het ratio tussen het oppervlakte van het racket en het oppervlakte van gaten. Hoe meer gaten een racket heeft of hoe groter de gaten zijn, hoe lager de luchtweerstand is. Dat betekent dat een racket met meer- of grotere gaten makkelijker in gebruik is dan wanneer er slechts een aantal gaten in het racket zitten.
De tweede factor is de distributie van de gaten. Waar de gaten op het racket zich bevinden heeft invloed op de luchtweerstand. Hoe verder de gaten naar de buitenkant zitten, hoe meer effect dit heeft. Dit betekent dat gaten in het midden van het racket minder invloed hebben.
In het onderzoek is getest met 6 verschillende patronen. Deze zijn niet nagebootst zoals bij een padel racket, maar variëren extreem in het aantal gaten en de posities van de gaten, om zo de meest significante verschillen te krijgen. Onderstaand vind je een overzicht van de geteste gatenpatronen in de rackets:
Zoals je vast al dacht, bleek dat de gaten in een padel racket van grote invloed zijn op de weerstand die een padel racket heeft. De resultaten zijn duidelijk weergegeven in onderstaande afbeelding en laten iets heel opvallends zien. Zo is de plaats van de gaten in een padel racket veel belangrijker dan het aantal gaten. Dit is iets dat wij in eerste instantie niet meteen hadden verwacht. Er is duidelijk te zien dat rackets met veel gaten aan de buitenkant een lagere weerstand hebben. Wat verder opvalt is dat de gaten in het midden, de sweetspot van het racket, ook geen voordelen bieden.
Dit zou kunnen betekenen dat gaten in het midden van het racket juist een nadeel bieden, aangezien deze ervoor kunnen zorgen dat het minder stevigheid biedt. Hierdoor veroorzaakt het meer trillingen en verhoogd het de kans op blessures. Daarnaast zorgt het er ook voor dat de duurzaamheid van het racket verlaagd wordt, waardoor het minder lang mee gaat. Hier is echter verder nog weinig onderzoek naar gedaan.
Opvallend is dat veel commerciële rackets zoals we deze vandaag de dag nog zien een patroon hebben zoals racket nummer 3. Echter lijkt het mogelijk om met slechts een aantal simpele aanpassingen tot 10% winst te behalen. Daarbij moeten we zeggen dat spelers nu al weinig last hebben van de weerstand, maar alsnog lijkt dit een makkelijke manier om 10% winst te behalen in wendbaarheid door simpelweg de gaten meer naar de buitenkant van het racket te verplaatsen.
Padel racket kopen
Laten we voorop stellen dat niet alleen het gatenpatroon van belang is wanneer je een padel racket koopt. Kijk vooral naar een racket dat bij je past. Daarbij zijn gewicht, vorm, design, prijs en tal van andere factoren net zo belangrijk als het gatenpatroon. Twijfel je echter tussen verschillende rackets, dan kan dit artikel je misschien net het juiste zetje geven.
Afgaande op deze studie lijkt het erop alsof niet veel partijen veel moeite hebben gedaan in het vinden van het best gatenpatroon. Veel van de merken doen hetzelfde en plaatsen evenredig gaten over het racket heen. Wanneer we kijken naar de merken zien we hierin een opvallende afwijking. Pure32 is een merk van Nederlandse bodem en heeft een afwijkend gatenpatroon wanneer we dit vergelijken met de rest. Dit gatenpatroon is gepatenteerd. Bij ons was dit al langer bekend, maar na het zien van de gaten snappen we ook waarom. De gaten bij dit racket zijn meer naar de buitenkant verspreid. Daarnaast zit er variatie in de diameter van de gaten om zo de weerstand te optimaliseren. De core van het racket is gesloten, wat de duurzaamheid verhoogd.
Andere merken proberen op een andere manier innovatief te zijn, zoals Varlion. Zij hebben niet zozeer naar de weerstand gekeken, maar naar het proces van het boren van de gaten. Deze worden normaal gesproken aan het einde van het productieproces in het racket geboord. Dit heeft echter wat nadelen. Bij Varlion hebben ze de gaten al in de mal zitten, waardoor er geen hoek van 90 graden ontstaat, ze geen risico hebben op het kapot maken van materiaal met de boor en waardoor de rackets met minder materiaal gemaakt kunnen worden.
Zo ben je weer helemaal bij en weet je alles wat betreft de gatenpatronen die verschillende padel merken hanteren. Klaar om een padel racket uit te zoeken. Bekijk dan ons overzicht van alle merken padel rackets.
Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!