Padel racket
Er zijn veel verschillende Padel rackets verkrijgbaar. Verschillend in merk, materiaal, gewicht, balans, dikte en hardheid. Een speler zal toch moeten ervaren wat voor hem of haar het fijnste racket is. Lees hieronder waar je op moet letten.
Bij veel winkels mag je het racket testen voor je koopt. Het is dan ook erg aan te raden dat iedere speler dit doet. Het is vooral belangrijk dat het racket fijn in de hand ligt.
Gewicht
Voor mannen ligt het gewicht van een Padel racket vaak tussen de 370 en de 390 gram.
Het gewicht van een Padel racket voor vrouwen ligt vaak tussen de 350 en de 370 gram.
Voor een Padel racket is het gewicht erg belangrijk. Een lichter racket is makkelijker te hanteren en wordt vaak gebruikt door beginners, vrouwen en kinderen.
Met een lichter Padel racket heb je minder kracht achter de bal maar kan je het racket wel sneller bewegen, waardoor de reactietijd lager wordt. Doordat het racket lichter is, zal je ook minder snel de achterwand raken.
Bij een zwaarder racket is dit juist andersom. Je hebt meer gewicht achter de bal waardoor je de bal harder kan slaan, echter heb je wel meer weerstand waardoor de reactietijd hoger wordt.
Vorm van het racket
Bij een Padel racket heb je verschillende vormen. Zo kan je kiezen uit een rondvormig, traanvormig of een diamantvormig racket. De vorm van het racket maakt wel degelijk verschil. Waarom de vorm van een racket van belang is, lees je hieronder!
Rondvormig
De meest voorkomende vorm racket is de rondvormige. De “sweet spot” ligt in het midden van het racket en dus dichter bij je hand. Dit zorgt voor meer controle over de bal. De sweet spot is groter bij een rondvormig racket, waardoor je de bal makkelijker zuiver raakt. Dit racket is ideaal voor beginners.
Traanvormig
Een traanvormig racket zit qua balans tussen de rondvormige en diamantvormig racket in en geeft hierdoor de mix tussen kracht en controle. Dit racket is ideaal voor medium tot gevorderde spelers.
Diamantvormig
Een diamantvormig racket heeft een kleinere sweet spot. Deze ligt meer boven in het racket, verder van je hand en zorgt voor meer kracht en snelheid achter de bal. Dit racket is geschikt voor gevorderde spelers.
Materiaal
Een Padel racket kan worden gemaakt van verschillende materialen. Zo kan een racket bestaan uit Glasvezel, carbon of grafiet. Het oppervlakte van een Padel racket is vaak van kevlar. Dit maakt het racket erg sterk, wat de duurzaamheid bevorderd.
Een Padel racket heeft meestal een profieldoorsnede van 36 tot 38 millimeter. Hoe dikker het racket, hoe zwaarder het racket wordt. Dit zorgt dan weer voor meer kracht. Het is daarom ook zo dat gevorderde spelers vaak een dikker racket kiezen.
Padel rackettas
Het is iedere Padel speler aan te raden om goed te zorgen voor hun materiaal en netjes om te gaan met hun Padel rackets. Je kan hierbij kiezen voor alleen een hoes voor om het racket of voor een tas waar zowel het racket als ballen, kleding etcetera in kunnen. Dit zorgt voor groot gemak maar zorgt er ook voor dat de rackets onbeschadigd van a naar b komen. Kijk hier voor een rackettas!
Advies
Wanneer je begint met Padel zouden wij adviseren om een lichter, rondvormig racket te kiezen. Daarmee heb je de meeste kans om de bal zuiver te raken en niet te laat bij de bal te komen.
Ben je een ervaren tennisser en wil je nu Padel een kans geven, kan je kiezen om direct een diamantvormig racket te nemen.
Het belangrijkste is om een racket te kiezen waar jij je fijn bij voelt. Test een racket voordat je het koopt. Na ongeveer 30 minuten zal vanzelf blijken of het racket geschikt is voor jou. Probeer tijdens het testen meerdere rackets van verschillende vormen en gewichtsklassen.
Kijk hier voor een padelracket!
Nog even verder lezen? Lees dan ons artikel over de verschillende merken Padel rackets. Dit geeft je een helder overzicht van welke merken er zijn. Het hele artikel lees je hier.